Terug naar overzicht

Multiple Voice - Tenebrae

zondag 4 juni 2023, van 19:16 tot 19:16 uur

Multiple Voice

Vrijdag 24 Maart 2023 – aanvang 20.15 uur

Tenebrae klassieke serie

dirigent Paul de Kok

Oude en nieuwe passiemuziek
In de aanloop naar Pasen 2023 zingt Multiple Voice een bijzonder passieprogramma met oude en nieuwe muziek. Centraal staan de 20e-eeuwse Engelse componisten John Sanders (1933-2003) en Edmund Rubbra (1901-1986). Hun werken, hoewel modern van idioom, staan in een oude traditie van muziek die gecomponeerd werd voor de ‘donkere metten’ in de Goede Week.

Van John Sanders hoort u The Reproaches, een werk dat is geschreven voor de liturgie van Goede Vrijdag. Dit stuk is in Engeland befaamd, maar wordt in Nederland zelden uitgevoerd. Het is qua structuur en sfeer vergelijkbaar met het Miserere van Gregorio Allegri, dat wij ook uitvoeren: prachtige volle koordelen worden afgewisseld met verstilde eenstemmige verzen.

De Tenebrae Nocturns van Edmund Rubbra zijn een moderne, bijzonder expressieve toonzetting van de ‘tenebrae responsoria’ voor de lijdensweek. U hoort tijdens het concert een ruime selectie uit dit werk, naast de renaissancecomposities van Victoria, Gesualdo en Lassus op dezelfde teksten.