zaterdag 13 november 2021, van 20:00 tot 23:00 uur

We cremeren familieleden niet op een bootje op een rivier, we hebben geen wekenlang rouwfeest met honderden mensen, we nemen de urn mee naar huis, we huren een plek op de begraafplaats voor oma, we eten nooit cake behalve na een crematie, we sturen tikkies voor het rouwboeket, we schrikken van het woord ‘erfbelasting’.

In Nederland staat de dood ver van het leven af. Hoe komt dat? Wat valt er nog meer onder rouw dan alleen de dood? Gaat rouw niet ook over verlies in allerlei vormen? Wat doen we met rituelen? Hoe vier je de dood, hoe betuig je de laatste eer? En hoeveel kost dat eigenlijk?

De kist is dichterbij dan je denkt. Voor je het weet lig je erin, sta je ernaast, of moet je ’m dragen. Laten we eerlijk zijn: we zijn sterren in het plannen van ons leven, maar aan de dood ontkomen we niet. Die heeft overal schijt aan en nul respect voor onze agenda. We sterven allemaal, maar praten er wel erg weinig over. Dus dat gaan we doen. Nu, niet wanneer het al te laat is. In de eerste editie van DE DOOD-TRILOGIE vragen we: hoe leef je als de dood elke nacht naast je slaapt, maar in de ochtend vertrekt zonder jou? Bestaat er zoiets als een cursus dealing with death 101? Hoelang mag je rouwen voor je een blok aan het been van je vrienden wordt?

Samen met schrijvers Lieke Marsman, Helena Hoogenkamp en ons Natte Inkt-talent Jasper Albinus verkennen we de nabijheid (of totale afwezigheid) van de dood in het dagelijks leven. Wordt echt kut. Kom ook.

Deuren open: 19:30
Aanvang: 20:00