Kerken Kijken Utrecht

Openingstijden 12.00 – 16.00 uur
entree: vrij

Enthousiaste gidsen gezocht voor Kerken Kijken Utrecht 2017

Voor de 35ste keer opent Kerken Kijken Utrecht de deuren van twaalf prachtige monumentale kerkgebouwen in de binnenstad van Utrecht, ruim 200 gidsen staan klaar om u gedurende de hele zomer kennis te laten maken met de cultuurgeschiedenis van deze kerken.

Gidsen gezocht!
Omdat Kerken Kijken Utrecht jaarlijks op ca. 50.000 bezoekers uit binnen- en buitenland kan rekenen, is er behoefte aan een grote groep gidsen. Voor het nieuwe seizoen; 23 juni t/m 9 september 2017 zoekt de organisatie nog enthousiaste, gemotiveerde mensen die geïnteresseerd zijn in cultuurhistorie en die het leuk vinden om tenminste een dag per week (di-za) de bezoekers van KKU rond te leiden. Ervaring is niet nodig, een gastvrije instelling wel!

In een introductieperiode worden aspirant gidsen voorbereid op het gidswerk. Een uitgebreide informatiemap verstrekt hen alle gegevens over de kerk waarin zij aan het werk gaan. Er wordt gewerkt met een vrijwilligersovereenkomst. Tijdens het seizoen worden lezingen en een excursie georganiseerd voor de gidsen. Voor mensen van buiten de stad is (in overleg) een reiskostenvergoeding mogelijk.

Informatie en aanmelding
Voor informatie kunt u contact opnemen met het de projectcoördinator of e-mail: info@kerkenkijken.nl Voor aanmeldingen kunt u ook het aanmeldingsformulier invullen kerkenkijken.nl/aanmelden via de website of schrijven naar:

Kerken Kijken Utrecht
p/a Leidsekade 92
3531 HB Utrecht

Zaterdag 27 mei 2017 tijdens Kerken Kijken: Workshop stichting Pieterskerk Concerten in de Dekenkapel: Muziek uit de late Middeleeuwen olv Gerrit Maas

De Pieterskerk werd gebouwd in de jaren 1040 -1048 in opdracht van bisschop Bernold en werd gewijd aan de apostel Petrus. De kerk heeft veel van zijn ingetogen en romaanse karakter behouden. Kenmerkend zijn de rozerode zuilen, waarvan er zes nog origineel zijn. Zij zijn elk uit één stuk zandsteen gemaakt. De andere zuilen zijn bij de restauratie van 1954 -1970 achterin de kerk geplaatst. Zeer bijzonder is de crypte onder het koor, met daarin de (lege) sarcofaag van bisschop Bernold uit 1054. In de kerk bevindt zich ook een beschilderd graf uit de 13e eeuw. De kleurrijke muurschilderingen dateren deels uit de 12e eeuw. In 1965 werden onder de kerkvloer vier 12e-eeuwse zandstenen reliëfs aangetroffen die samen de kruisiging en wederopstanding van Christus verbeelden. De beeldhouwwerken werden bij de trap naar het hoogkoor geplaatst, zeer waarschijnlijk op hun oorspronkelijke plek. Sinds 1656 is de kerk in gebruik bij de Waalse Gemeente Utrecht.